Tvarohový koláč

Dneska si upečeme originální tvarohový koláč, který je prostě dokonalý, doporučuji 🙂

Budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g Hery
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 20 g kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • hladká mouka na posypání válu
  • Hera a hrubá mouka na vymazaní a vysypání formy

 

Tvarohová náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 80 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 lžíce mandlového nebo vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

 

Drobenka:

  • 150 g hladké mouky
  • 75 g Hery
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 lžička kakaa
  1. Na vál prosijeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a cukrem.
  2. Přidáme Heru nakrájenou na kousky, vejce a špetku soli.
  3. Vypracujeme hladké těsto, které na 30 minut uložíme do chladničky.20160903_122958_resized
  4. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  5. Ze 2/3 vychlazeného těsta rozválíme kulatý plát a vložíme ho na dno formy.20160903_130234_resized
  6. Několikrát ho propíchneme vidličkou a předpékáme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
  7. Na náplň rozmícháme tvaroh s vejci, krupicovým i vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a citronovou kůrou do hladkého krému.
  8. Z mouky, cukru, Hery nakrájené na kousky a kakaa připravíme drobenku tak, že všechny přísady smícháme a promneme mezi prsty do malých hrudek.
  9. Ze zbylého těsta vyválíme pás asi 4 cm široký a rozložíme ho po obvodu formy s předpečeným korpusem.
  10. Formu naplníme tvarohovou směsí a navrch nasypeme drobenku.
  11. Koláč dopékáme při 180 °C ještě asi 50 minut.20160903_141519_resized

kchn0019-27