Šípkový džem

K podzimu patří šípky a rostou skoro všude, stačí jen vyrazit do přírody. Proto si dnes řekneme jak z těchto báječných a zdravých plodů vyrobit jednoduchý džem. 

Co budeme potřebovat:

  • 2 kg šípků
  • 300 g hnědého třtinového cukru

Natrhané šípky nechte někde na tácu 2 dny zvadnout. Odstřihneme všechna okvětí, šípky omyjeme a zhruba půl hodiny necháme stát zalité studenou vodou. Poté je i s tekutinou přemístíme do širšího hrnce. Měly by být zcela ponořené. Přivedete je k var a na mírném ohni necháte cca 45 minut probublávat. Pokud by se voda vyvařila, dolijete vroucí.

Uvařené šípky rozmixujte tyčovým mixerem i s tekutinou, která při vaření zbyla. Šípkovou kaši nejprve propasírujete přes hrubší a pak ještě jednou přes jemné síto. Propasírovanou hmotu vraťte zpět do hrnce a pokud je třeba, zřeďte vodou, abyste získali středně hustou kaši. Vařte ještě zhruba 30 minut, aby se uvolnila další šťáva. Výsledek pak znovu propasírujte. Měli byste získat zhruba 1,5 litru šípkového protlaku. Přimíchejte k němu cukr a vařte , až džem zhoustne tak, že stopa za vařečkou se hned neuzavře.

Horký džem plňte do skleniček, dobře uzavřete a nechte vystydnout dnem vzhůru. Oceníte ho nejen samotný, ale zvlášť při přípravě omáček ke zvěřině.

kchn0019-27

 

 

 

 

600x190.jpg