Rakytníkový sirup

Odborníky je považován za rostlinu budoucnosti. Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce. Pro vysoký obsah vitamínu C bývá právem označován jako CITRONÍK SEVERU. Řeč je o rakytníku řešetlákovém, který má pro naše zdraví blahodárné účinky. Pro denní doporučenou dávku vitamínu C stačí pouze jedna jeho oranžovožlutá bobule.

Plody rakytníku jsou ceněny pro velký obsah vitamínů C, A, B, E, F, D, K, a rutinu (vitamín P), který zabraňuje rozkladu vitamínu C. Tím se vysvětluje, proč si rakytník zachovává vitamín C při sušení i tepelném zpracování. Obsahuje 25x více vitamínu C než pomeranč.

Proč se doporučuje:

  • podporuje přirozenou obranyschopnost organismu
  • přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu
  • přispívá k dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce
  • udržuje zdravou pokožku
  • vitamín C přispívá k přirozené tvorbě kolagenu pro normální funkci pokožky, jeho antioxidační účinek neutralizuje nežádoucí volné radikály, tím zpomaluje stárnutí buněk

My si dneska z této báječné rostliny uděláme sirup.

Přísady

  • 1 kg šťávy z rakytníku
  • 1,5 kg cukru
  • lžička kyseliny citronové

Plody rakytníku projedeme odšťavňovačem, případně rozdrtíme a propasírujeme. Vylisovanou šťávu smícháme s cukrem, až se rozpustí. Zásadně nevaříme, ohřejeme max. na 75 stupňů, vmícháme kyselinu citronovou a naplníme do vymytých a vypařených sklenic nebo lahví. Uchováváme v chladu, nejlépe v lednici.

Preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nachlazení 3x denně.

kchn0019-27

600x190.jpg