Mátový sirup

V horkých letních dnech není máty nikdy dost. Máta nás v létě osvěží a určitě nikdo nepohrdne posezení na terase s mojitem v jakékoliv podobě. Ke všemu je máta ještě zdráva a pokud by Vás rozbolel žaludek, tak Vám pomůže zázračný čaj z máty. Tyto účinky má, protože povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a působí protizánětlivě. Ve starých bylinkových příručkách byste se navíc dočetli, že podporuje správnou funkci žlučníku i slinivky a pomáhá při zánětech horních cest dýchacích. My si proto dneska uděláme domácí mátový sirup.

Přísady

  • větší svazek máty
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 sáček (20 g) kyseliny citrónové
  • cca 2 litry převařené vody

Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do studené převařené vody a necháme na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin. Po této době listy přecedíme a tekutinu přelijeme do hrnce. Na sporáku ji zahříváme na mírném plameni. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Když se cukr rozpustí, necháme sirup asi 3 minuty přejít varem. Mírně zchladlý sirup přelijeme do láhví.

kchn0019-27

930x180.jpg